Trkulja: Dolazak na pozitivnu listu čeka 60 inovativnih lekova, pregovaramo sa RFZO da budu dostupni za dve, tri godine

Ove godine na pozitivnoj listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje našlo se 26 inovativnih terapija, što je najveći proširenje u kalendarskoj godini, kaže direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja i dodaje još 60 inovativnih lekova čeka dolazak na listu, da su u toku pregovori sa RFZO da i ta terapija bude dostupna pacijentima naredne dve do tri godine.

On je za Euronews Srbija naveo da ovogodišnje proširenje liste sa 26 inovativnih lekova nije bilo „ad hok“, da je to deo šireg plana koji je donesen 2019. godine.

„To je sistemsko investiranje u prava pacijenata, proširenje dostupnosti inovatne terapije. Razgovarali smo 2019. godine sa RFZO, Ministarstvom finansija da dostupnost inovativnih lekova nije na nivou na kom bi trebala da bude. Još 60 inovativnih terapija čeka dolazak na listu. U procesu smo dogovora sa RFZO kako u naredne dve, tri godine sve te lekove da učinimo dostupnih pacijentima. Ima još posla“, rekao je Trkulja.

„Inovativni lekovi najbolje što medicina može da pruži“

Nedavno je sprovedeno istraživanje i kakav je stav pacijenata koji koriste inovativnu terapiju i rezultati su pokazali da je 54 odsto pacijenara koji koriste inovativnu terapiju zadovoljno njenim efektima, dok je samo tri odsto nezadovoljno.

Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije kaže da su rezultati ispitivcanja slični kao prošle godine i da je ideja da se vidi šta pacijenti misle o inovatiovnim terapijama, koliko su im dostupne, koliko znaju o njima, koliko je teško da dođu do inovativne terapija.

„Imamo apsurdne situaciuje da pacijenti putuju 150 kilometara da bi dobili kutiju leka i vratili se kući. Imamo iste rezultate kao i prošle godine, što govori da se ništa nije promenilo za godinu dana. Inovativne terapije često život znače za pacijenata. Dobra vest da je ove godine bila najveća nabavka inovativnih lekova u istoriji Srbije, loša vest da je da to nije dovoljno, da veliki broj pacijenata čeka lek koji će mu spasiti ili u mnogome popraviti život“, pojasnio je Pilipović.

Ceo tekst možete pročitati OVDE!

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed