O udruženju

Naša priča

Godinama unazad pričali smo o tome kako nam treba krovno udruženje pacijenata i sada smo ga osnovali. Ovo udruženje nije skup udruženja već skup pojedinaca koji se godinama unazad bave radom u različitim udruženjima pacijenata. Smatramo da je najvažnije da budemo efikasni i da svojim radom pomognemo pacijentima. Postavili smo tri osnovna cilja: veća dostupnost inovativnih terapija, zastupanje prava pacijenata na svim mestima na kojima se odlučuje o pravima pacijenata i, verovatno najvažniji, rad na prevenciji.

Inovativnih terapija ima malo i već smo razgovarali sa čelnicima RFZO-a o tome da nam je potrebno više novca za inovativne terapije. Potrebni su nam i objektivni kriterijumi na osnovu kojih će se birati terapije koje se kupuju, a verovatno nam je najpotrebnija transparentnost čitavog procesa nabavke inovativnih terapija i davanja tih terapija pacijentima.

Želimo da na svim mestima na kojima se odlučuje o pacijentima budu i predstavnici pacijenata, uključujući i upravni odbor RFZO-a. U ovom trenutku nekima se ovaj naš zahtev čini suludim, ali ništa zato, mnogi su to isto 1988. godine mislili kada sam se zalagao za višepartijski sistem. Što bi rekao moj omiljeni kantautor, „sve to dođe na svoje“.

Najveći problem u našem zdravstvu je nedovoljna prevencija. Mi smo siromašno društvo i sva je prilika da se to neće skoro promeniti. Da bismo trošili manje skupih terapija, moramo mnogo ranije da se javljamo doktorima. Da bi se to desilo, moramo da promenimo ceo zdravstveni sistem, i zdravstvene radnike i pacijente i okruženje, ali pre svega svest građana. Dok to ne uradimo, neće biti pomaka.

I na kraju, na ulasku u treći talas pandemije, ponavljamo apel građanima da se vakcinišu protiv sezonskog gripa i pneumokoknih bolesti i državnim organima da nabave vakcine.

Savo Pilipović