Informacije koje SPASAVAJU život! Da li o LEČENJU znamo sve što TREBA da znamo?

Tek 20 odsto pacijenata od svog lekara sazna da postoje kliničke studije u kojima je moguće primiti lekove u eksperimentalnoj fazi koji mogu spasiti život…

Samo 20 odsto pacijenata saznaje za inovativne terapije od lekara, koji uglavnom nemaju dovoljno vremena kako bi im se posvetili i pružili im adekvatne informacije, pokazalo je, između ostalog, istraživanje o informisanosti pacijenata o uslovima i mogućnostima lečenja u Srbiji, koje je predstavilo Udruženje pacijenata Srbije.

Istraživanje je rađeno krajem avgusta i početkom septembra ove godine putem onlajn upitnika, a učestvovalo je 280 ispitanika iz 17 udruženja pacijenata. Ono što je dobar podatak jeste da su pacijenti u velikoj većini upoznati sa svojim pravima (83,3 odsto), a u velikoj meri i sa postojanjem udruženja obolelih od njihove bolesti (63,6 odsto).

Kliničke studije

Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije, kako kaže, jedan je od 23 odsto pacijenata koji su saznali da postoje i kliničke studije u inostranstvu (pored onih u našoj zemlji), gde je moguće primiti lekove u eksperimentalnoj fazi.

– Decembra 2013. godine (pored melanoma), dijagnostikovano mi je sedam metastaza na udaljenim organima i ja sam bio u tom trenutku praktično otpisan, tj. davane su mi veoma male šanse da dočekam sledeću Novu godinu. Doktorka koja me je lečila preporučila mi je da odem u Tibingen, u Nemačkoj, da se prijavim u rad jedne kliničke studije koja ima inovativne terapije. Tada nisam znao ni šta su kliničke studije, ni šta je inovativna terapija. Otišao sam 26. decembra, a deset godina kasnije sam još uvek zdrav i prav – kaže Savo Pilipović i …

 

Ceo tekst možete pročitati OVDE!